Flossing

A Flossing egy újkeletű fascia-kezelési irányzat, amely önmagában vagy más terápiákkal kombinálva hatékonyan használható. Flossing kezelés során egy speciális gumiszalagot használunk, melyet mindig a páciens problémájának megfelelően választunk ki. Szélesség és vastagság szerint léteznek különböző Flossing szalagok, melyekkel az érintett területet körbe tekerve végzünk kötőszöveti mobilizálást.

Miért lehet szükség a Flossing-ra sérülés (pl : húzódás, rándulás) esetén?

Egy sérülés hatására deformálódhat a fasciarendszer. A sérült végtagot ilyenkor pihentetjük/immobilizáljuk, a szervezet pedig aktívan kollagént termel a sérülés helyén. Ennek következtében a fasciarétegek egymással összetapadnak, úgynevezett crosslinkek jönnek létre, mely akadályozza a szövetek közti folyadék áramlását, és nyomást gyakorolhat a kötőszövetekre, idegekre, erekre, ízületekre, izmokra – mely fájdalmat, a mozgások beszűkülését vagy akár zsibbadást is okozhat. A Flossing az ilyen sportsérüléseknél is alkalmazható, ödéma esetén, mozgások beszűkülésével járó panaszoknál.

Mi a Flossing terápia menete és hogyan zajlik egy kezelés?

A speciális gumiszalagot feltekerjük az érintett végtagra, így változó erejű kompressziót alkalmazva, ezáltal pedig a felszínt fixáljuk. Közben különféle mozgásformákat kérünk a pácienstől, aki ezzel a mélyebben fekvő szöveti rétegeket aktivizálja, a mozgás pedig felszakítja a fasciák között kialakult összenövéseket. A kompresszió ezalatt kiszorítja a vért a kezelt területről, ezért többnyire maximum 1 perc időtartamig Flossing-olunk. Az 1 perc elteltével a gumiszalagot gyorsan letekerve, a szorítást hirtelen megszűntetve egy nagy, lokális keringés-fokozódás jön létre, ezzel is gyorsítva a regenerációt.

Milyen esetekben kerülendő a Flossing kezelés?

Természetesen ennek a kezelésnek is megvannak az ellenjavallatai, mint pl. bőrsérülés, törés, trombózis és hasonló traumák esetén. Sajnos a gumiszalag latexből készül, így az arra érzékenyeknél nem is használható. A flossing kezelést mindig hozzáértő szakember végezze!

További cikkek a fasciákról:

Kapcsolat
    Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot.


    Fizio-torna Gyógytorna Központ

    Fizio-torna - Gyógytorna központ