Kik is a gyógytornászok pontosan?

 • 2023. február 14.

A gyógytornászok Magyarországon az orvosi egyetemek egészségtudományi karán, gyógytornász szakirányon, 4 évig tanulják ezt a szakmát. Tantárgyaink közé tartoznak az anatómia, az élettan, mozgásszervi ismeretek és rengeteg klinikum is (pl.: reumatológia, ortopédia, traumatológia, neurológia, szülészet, belgyógyászat). Ismernünk kell az összes ízületet, csontot, izmot, a mozgások biomechanikáját. Megtanuljuk, hogy melyek a kompetenciánk határai és mikor kötelességünk valakit orvoshoz vagy más szakemberhez küldeni. Tudnunk kell beteget vizsgálni, speciális teszteket végezni. Bár az egyetem elvégzése után gyógytornász-fizioterapeutákká válunk, közel sem tudható le ennyivel a gyógytornász szakma. De lássuk, mitől is válik valaki igazán jó gyógytornásszá!

Gyógytornász

Gyógytornásznak lenni folyamatos tanulás, tapasztalás

A diplomaosztással nem ér véget a tanulás számunkra, hisz 5 évente meg kell újítanunk a működési engedélyünket, melyhez pontokat kell gyűjtenünk – többek közt továbbképzések által. De legfőképp azért tanulunk évről-évre, hogy pácienseinket maximálisan el tudjuk látni. Mindig akad olyan páciens, aki új perspektívát nyit meg és ezért újabb és újabb tanfolyamokat szeretnénk elvégezni, mert neki pont arra lenne szüksége.

Személy szerint 18 évesen még azt sem tudtam mi akarok lenni. De szerencsére az édesanyám úgy ismert, mint ahogyan én még magamat nem. Az ő javaslatára felvételiztem a gyógytornász képzésre. Ma már ha újrakezdeném sem választanék más szakmát. Nap, mint nap új emberekkel ismerkedem meg. Nincs egyetlen ugyanolyan panasz, fájdalom, probléma sem. Folyamatosan gondolkodásra, problémamegoldásra és állandó fejlődni akarásra ösztönöz. Nem csak ülök, vagy csak állok, hanem egész nap mozgok. Számomra a gyógytornász szakma a kiteljesedést nyújtja. Nem csak gyógytornászként kell helytállnom, hanem tanárként, edzőként, barátként és néha pszichés támogatás is nyújtani kell.” – mondta Nagy-Balla Dóra, a Fizio-torna Gyógytorna Központ vezető gyógytornásza.

Fizioterápia vagy fizikoterápia? A gyógytornász masszőr is egyben?

Sokszor kapjuk meg a fizikoterapeuta jelzőt, hiszen a szakterületek közötti eligazodás egy laikus számára nem mindig egyszerű. A fizikoterapeuta azonban gépekkel végez valamilyen elektromos terápiát (pl: TENS, UH, lökéshullám terápia). Ha valaki fizikoterápiára szeretne hozzánk bejelentkezni, rá szoktunk kérdezni, hogy elektromos terápiát szeretne-e igénybe venni, vagy gyógytornára jönne? Ekkor az esetek nagy többségében valójában a gyógytorna a válasz, különösen az előzetes kikérdezésnek köszönhetően. Gyakori, hogy a gyógytornászt a gyógymasszőrökkel is összekeverik. Ha kiderül, hogy gyógytornászok vagyunk, többnyire mindenki megörül, hogy jaj, de jó, mert neki annyira jól esne egy masszázs. Ugyan tanulunk masszázst az egyetemen, de a gyógymasszőr egy külön szakma, azt felnőttoktatás keretein belül tanulják 2 évig.

De miért is jó a gyógytorna és miért fedezik fel egyre többen ezt a műfajt?

A mai világban azt vesszük észre, hogy egyre inkább előtérbe kerül a fiatal felnőttek körében a prevenció. Ez szuper! Míg 10 évvel ezelőtt a pácienseink 90%-a sérülés/műtét utáni rehabilitáció kapcsán vagy erős, évek óta húzódó mozgásszervi panaszok miatt keresett meg bennünket, addigra ma már a hozzánk fordulók nagy része a 25-45 éves korosztályból kerül ki, akiknek kezdődő panaszaik vannak, vagy éppen ülőmunkát végeznek és meg szeretnék előzni az ebből eredő, későbbi mozgásszervi problémáikat. Nagyon örülünk, hogy nem várják meg, míg éjt nappallá tévő fájdalmakkal küzdenek és akkor nagy nehezen az orvos vagy ismerősök unszolására keresnek fel egy gyógytornászt.

Már nem „ciki” gyógytornászhoz járni – sok tévhit keringett a köztudatban

Talán az internetnek is köszönhető, hogy nagyon sok ember rájött: a gyógytorna nem arról szól, mint ahogyan elképzelték, és egyáltalán nem „ciki” gyógytornászhoz járni. Sokan talán a mai napig úgy képzelik el a gyógytornát, hogy itt idős, járni és mozogni alig tudó nénik és bácsik egy matracon fekve húzogatják le-fel a lábaikat és szorítgatják a labdát a térdük közt. Tévhit, hogy a gyógytornában nem lehet megizzadni, elfáradni, hogy ettől aztán nem lesz izomlázunk, és egyáltalán nem igaz, hogy ezt a fajta mozgásterápiát bárki kisujjból kirázná. Annál gyakoribb, hogy amikor részt vesznek az első kezelésen, döbbenten teszik fel a kérdést: Nekem itt is van izmom? Van olyan, aki ezt meg tudja csinálni?

A gyógytorna az, amikor a test saját magát gyógyítja a mozgás által

A gyógytorna kezelések alkalmával megtanítjuk a testnek, hogyan kellene az izmoknak megfelelően működnie, melyik izomnak kellene az adott mozgáskor elsőként elkezdeni dolgozni, és mely izmoknak milyen sorrendben kellene bekapcsolódnia a mozgások kivitelezésekor. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy leépítsük az évek alatt rögzült kompenzációkat, pótcselekvéseket és hibás tartásformákat. Ehhez pedig idő kell, sokszor nem is kevés – hiszen évekig hanyagoltuk testünk ezen részeit! Mára a gyógytorna már nem arról szól, hogy csak és kizárólag tornázunk a kezelés során, hiszen rengeteg kiegészítő terápia és eszköz áll rendelkezésünkre, mely segíti a munkánkat (pl.: Triggerpont-terápia, köpölyözés, fascia-kezelések, kinesiotaping, manuálterápia, FDM terápia, Flossing, Mckenzie-módszer, viscerális kezelések, stb.). Ezekkel a kezelésekkel kombinálva a gyógytornát, sokkal gyorsabb lesz a rehabilitáció, a gyógyulás. Sokszor van, hogy csak manuális kezelést végzünk és az óra végén megtanítjuk a gyógytorna gyakorlatokat, melyeket házi feladatnak adunk, hogy az órán elért változást/javulást fenntartsuk. Természetesen a házi feladatoknál a minőségi kivitelezésre kell törekedni – nem az a lényeg, hogy mennyit, hanem hogy hogyan tornázunk!

Kell-e tartani az első gyógytorna kezeléstől?

Talán elsőre ijesztően hangzanak az előzőekben leírtak, azonban egyáltalán nem kell tartani az első kezeléstől. Ilyenkor ugyanis alaposan kikérdezzük páciensünket, hogy minél jobban megértsük a mozgásszervi probléma eredetét, mibenlétét. Ezután megtekintjük a testtartást, van-e valahol eltérés a középvonalakhoz képest, van-e aszimmetria. Már ez is sok mindent elárul a probléma forrásáról. Megkérjük, mutassa meg hol fáj, majd fizikális vizsgálatot végzünk, megtapintjuk a szöveteket, hol feszesebb, hol fájdalmas. Megvizsgáljuk, mely mozgásokra jelentkezik a panasz, vannak-e olyan mozgások, melyekre szűnik. Rengeteg kérdést teszünk fel, hogy a legcélirányosabb, leghatékonyabb terápiát/terápiákat tudjuk kiválasztani. A feltárt jelenségek, tünetek mentén felállítunk egy kezelési tervet és annak függvényében elkezdjük már első alkalommal a manuális kezelést vagy a gyógytorna gyakorlatokat. Bár eleinte főleg a panaszok okának feltárására törekszünk, sok páciensünk megerősítheti, hogy akár már az első kezelés alkalmával is igen jelentős előrelépést tapasztalhatunk állapotunkat illetően – a gyógytorna felráz, felfrissít, kizökkent a panaszok okozta szürkeségből és elindít egy élhetőbb életvitel felé vezető úton. Akkor belevághatunk? 🙂

  Comments are closed.

  Kapcsolat
   Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot.


   Fizio-torna Gyógytorna Központ

   Fizio-torna - Gyógytorna központ