Barvicsenko-féle manuálterápia

 • 2019. január 24.

A Barvicsenko-féle manuálterápia alapítója A. Anatolij Barvicsenko orosz professzor, a Moszkvai Orvostovábbképző Egyetem Hagyományos Orvoslás tanszékének tanszékvezetője. Az általa képviselt irányzat fő jellemzője, hogy a gyógytornász nem csak a kezével végzi a terápiát, hanem a saját testsúlyát is felhasználva, erejével ad ellenállást az izmoknak, ezzel elérve azok oldását és végső soron az állapotjavulást.

Barvicsenko-féle manuálterápia

A módszer hatékonyságára immár felfigyeltek hazánkban is – a Semmelweis Egyetem akkreditálta a Barvicsenko-féle manuálterápiás képzést. Alkalmazásakor kézzel végzett (manuális) technikákkal oldjuk az ízületi mozgásbeszűkülést, egyes esetekben pedig erősítjük az izomzatot is azért, hogy visszanyerjük a gerinc, a medence és a végtag ízületek funkcióját, statikáját. A manuálterápia alapja az alapos diagnosztikai vizsgálat, mely magában foglalja a beteg kikérdezését, megtekintését, mozgások megfigyelését, majd összevetve panaszait és fizikális elváltozásait a gerincéről készült képalkotó vizsgálatok eredményeivel (röntgen-CT,MR felvétel) célzott terápiát állítunk fel a páciens számára.

A Barvicsenko-féle kezelés menete

A manuálterápia célja az izomzat lazításával, valamint az ízületek merevségének oldásával a végtagok és a gerinc mozgásának megkönnyítése, eredeti dinamikájának helyreállítása. A kezelés gyakorisága a betegtől és a betegségtől egyaránt függ. Bizonyos esetekben elegendő egyetlen kezelés a panaszmentessé váláshoz, de a legtöbb esetben a kezelés ismételt alkalmazása esetén érhető el gyógyulás. A javulás üteme azonban attól is függ, hogy a páciens mennyire tartja magát a kezelések alkalmával kapott tanácsokhoz és változtatásokhoz.

A terápia két technikája

A terápia során a problémától függően két különböző technika alkalmazható. Az egyik az úgynevezett manipuláció, ami a hirtelen behatásra helyezi a hangsúlyt. Ebben az esetben fontos a környező ízületek rögzítése, hogy kizárólag a problémás területre irányulhasson a kezelés. Erre a módszerre a gyors, rövid mozgatások, valamint a nagy erőkifejtés jellemző. A másik technika, a mobilizáció, ami a manipuláció ellenkezője, hiszen itt a lassan ismételt, kíméletes kimozgatás a jellemző. Ebben az esetben a beszűkült mozgás csökkentése az izmok és inak megnyújtásával történik.

A Barvicsenko terápia hátfájás ellen is tökéletes

A manuálterápia által orvosolható panaszok

A mozgásszegény életmód, a rossz testtartás, a csontrendszer nem megfelelő terhelése következtében felborul a helyes testtartásért felelős izomegyensúly, ami hamarosan komoly mozgásszervi panaszokhoz vezethet. Sok esetben azonban a fájdalom nem azon a ponton lép fel, ahol az elváltozás keletkezett, ezért előfordul, hogy nem tipikusan mozgásszervi problémák, betegségek esetén is hatékonynak bizonyul a terápia. Ezért a kezelés ajánlott mindazoknak, akik fej, hát, nyak, vagy derék fájdalommal küzdenek, gerincsérvük, gerincferdülésük van, vagy ízületi fájdalomra panaszkodnak. Ezen felül javulás érhető el izom és ízületi fájdalmak, ízületi kopás, kar és láb zsibbadása, valamint ezekben fellépő sugárzó fájdalom esetén is.

A Barvicsenko terápia alkalmazási területei:

 • gerincfájdalom, derékfájás, hátfájás
 • nyaki fájdalom, vállfájdalom
 • kezdődő gerincsérv
 • ideggyógyász által kivizsgált és a vizsgálatok eredményeivel nem magyarázható fejfájás, fülzúgás
 • keresztcsonti ízület fájdalom, csökkent mozgékonysági ízületek esetén

  Comments are closed.

  Kapcsolat
   Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot.


   Fizio-torna Gyógytorna Központ

   Fizio-torna - Gyógytorna központ