A térdízületről

A térdízületet három csont – a combcsont (femur), a sípcsont (tibia) és a térdkalács (patella) – egymással ízesülve alkotja. A térdízület csuklóízület, mely lehetővé teszi a térd hajlítását és nyújtását, hajlított helyzetben pedig rotációs mozgást enged.

A térdizület

A térdízület szerkezete:

A combcsont, a sípcsont és a térdkalács azon felszínét, ahol a csontok egymáshoz illeszkednek egy sima porcréteg borítja. Ha ez a sima porcréteg elkopik, annak térdízületi kopás (arthrosis) az eredménye. Az ízfelszínek között kettő rostporcos „C” alakú meniscus helyezkedik el, melyek lengéscsillapítóként szolgálnak a combcsont és a sípcsont között és korrigálják az ízületi felszínek egyenetlenségét.

Négy szalag kapcsolja össze a térdízület csontjait egymással. Ezen szalagok szerepe a térd stabilitásának biztosítása. A két oldalszalag a térd külső és belső oldalát erősíti és oldalirányú stabilitást biztosít nyújtott térd mellett. A két keresztszalag az ízület közepében helyezkedik el, egymást keresztezve futnak le, ezáltal a rotációs stabilitást biztosítják. Így szalagsérülés esetén térdízületi instabilitás következik be.

A térdízületet izmok mozgatják, melyek inakkal csatlakoznak a csontokhoz. Ha az izmok összehúzódnak, az inak megfeszülnek, így a csontok elmozdulnak, létrejön a térdízületben a mozgás. Két fő izomcsoport hat a térdízületre. A m. quadriceps femoris (négyfejű combizom) végzi a térd kinyújtását, az ischiocruralis izmok pedig a térd hajlítását.

A térd sérülései:

A térdízület hajlamos a traumás sérülésekre, mert maximális stressznek van kitéve, ráadásul zsír- és izomszövet sem védi, emiatt a környezeti hatásoknak jobban ki van téve. Trauma hatására sérülhetnek a térdízület szalagjai, a porcok, az ízületi tok és a térd körüli izomzat is.

  Comments are closed.

  Kapcsolat
   Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot.


   Fizio-torna Gyógytorna Központ

   Fizio-torna - Gyógytorna központ