A nordic walking előnyei szívelégtelenségben szenvedő betegeknél

 • 2012. november 9.

Egy közelmúltban végzett kutatás szerint a nordic walking jótékony hatással bír a szívelégtelenségben szenvedő betegeknél. Ez a fajta „bottal gyaloglás”, mely megmozgatja a felső és az alsó testet is, egyre nagyobb népszerűségnek örvend Európában. Biztonságosabb az idős betegeknek, különösképp a 65 év felettieknek. Egy rövid tanfolyamon való részvétel után már hódolhatunk is ennek a sportnak a friss levegőn, hiszen nem szükséges hozzá tornaterem.

A nordic-walking jó a szívnek

Andrzej Lejczak lengyel gyógytornász ismertette a megállapításokat az Európai Kardiológiai Társaság 2012 májusában rendezett kongresszusán. Korábbi kutatásaiban bizonyította, hogy az aerob testmozgás hatására a szívelégtelenségben szenvedő betegeknél javul az életminőség és csökken a szívelégtelenség miatti kórházi ellátások száma. Lejczak azért kezdte vizsgálni ezen betegségben a nordic walking előnyeit, mert az ilyen betegségben szenvedőknek nem könnyű megtalálni a biztonságos mozgásformát. Korábbi kutatásokban már bemutatta, hogy a mozgás hogyan javítja a szív-elégtelen betegek életminőségét, aerob kapacitását és fizikai állóképességét.

A kutatáshoz 12 szív-elégtelen és 12 egészséges felnőttet kértek fel, hogy gyalogoljanak 5km/h-s sebesség 2×6 percen keresztül a futópadon. A résztvevők az egyik 6 perces sétát nordic walking botokkal, a másik 6 perces sétát botok nélkül tették meg. A vizsgálat végén összehasonlították a 2 teszt kardio-respiratorikus értékeit. Azt találták, hogy az egészséges csoportban a nordic walking az oxigénfogyasztást átlagosan 37%-kal fokozta és 5%-kal magasabb légzési hányadost eredményezett a bot nélküli gyalogláshoz képest. Továbbá a csúcsfrekvencia, a vérnyomás és a fáradtság szintje is magasabb volt, mikor a botokkal végezték a tesztet.

A szívelégtelenségben szenvedők csoportjában a nordic walking az oxigénfogyasztást átlagosan 14,7%-kal, a légzési hányadost pedig 18%-kal emelte. A pulzusszám percenként 15-tel, a vérnyomás 10 Hgmm-rel, a fáradtság szintje 2 ponttal volt magasabb. Sem az egészséges, sem a szívelégtelenségben szenvedők csoportjában nem mutatkozott kardiális ischémia és aritmia jele. Lejczak és kollégái arra a következtetésre jutottak, hogy a nordic walking a testmozgás egy olyan formája, amely nem csak az egészséges, de a szív-elégtelen betegek számára is egy intenzívebb mozgást biztosít, mely jótékony hatással van a kardio-respiratorikus rendszerre. Ahhoz hogy ezt a testmozgást Ön is végezhesse, csupán nordic walking botokra lesz szüksége és ajánlatos részt vennie egy 2-3 órás kurzuson. Ezután nyugodtan gyakorolhatja a szabadban.

  Comments are closed.

  Kapcsolat
   Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot.


   Fizio-torna Gyógytorna Központ

   Fizio-torna - Gyógytorna központ