A gerincről

Törzsünk vázát a gerinc adja. A gerincoszlopot 33-35 csigolya alkotja. 7 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki, 5 keresztcsonti és 4-6 farokcsigolya. A keresztcsonti és a farokcsigolyák összecsontosodtak. A csigolyákat egymással izületek és szalagok kötik össze, a porckorongok által pedig porcosan kapcsolódnak egymáshoz. A felső nyaki csigolyához a koponya, a keresztcsonti csigolyákhoz pedig a medencecsontok kapcsolódnak.

A gerinc

A gerinc magába foglalja és védi a gerincvelőt, mely a koponyától a medencéig ér. A gerincvelőből kilépő idegszálakból formálódnak az ideggyökök, melyek a csigolyák között kétoldalt lépnek ki és haladnak tovább a végtagok felé. Gerincünknek jellegzetes görbületei vannak, melyeket a testsúly és az izmok húzó hatása alakít ki. A nyaki és ágyéki szakasz lordotikus, a háti szakasz pedig kyphotikus. Ezek teszik lehetővé a rugózó mozgást, a teherbírást és a stabilitást. A görbület sagittalis síkú eltérése , azaz a görbület fokozódása vagy elsimulása panaszok okozója lehet.

A gerinc frontális síkú elhajlása (scoliosis) is gerincpanaszokat okoz. Testtartásunkért izmok is felelnek. Az ellentétesen működő izmok harmonikus egyensúlya felelős a helyes testtartásért. Izomdiszbalansz következtében egyes izmok elgyengülnek, mások megrövidülnek, ennek következményeként rossz tartás alakul ki, melyet előbb vagy utóbb a gerinc csontos elváltozásai is követnek. Ezért nem csak abban az esetben kell gyógytornászhoz fordulnunk, ha már kialakultak a panaszaink, hanem érdemes megelőző jelleggel gyógytornázni járnunk. A gerincpanaszok – köztük a lumbágó, az isiász – legismertebb gyógytornás terápiája a McKenzie torna.

  Comments are closed.

  Kapcsolat
   Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot.


   Fizio-torna Gyógytorna Központ

   Fizio-torna - Gyógytorna központ