A stroke-ról

Stroke akkor keletkezik, ha gátolt az oxygén dús vér eljutása egy-egy agyterülethez. Oxygén hiányában az agysejtek néhány perc után elkezdenek elhalni. Hirtelen vérzés is okozhat az agyban stroke-ot, ha károsítja az egysejteket. Amennyiben stroke miatt sérülnek vagy elhalnak az agysejtek, tüneteket produkál a test azon részein, amelyeket a sérült vagy elhalt agysejtek irányítottak.

A stroke

A stroke tünetei közé tartozik a hirtelen gyengeség, bénulás vagy zsibbadás az arcon, a karon vagy a lábon, beszédproblémák vagy a beszéd megértésének zavara, látásproblémák. A stroke egy súlyos betegség, mely sürgős orvosi ellátást igényel. A stroke maradandó agykárosodást, hosszútávú rokkantságot vagy halált okozhat. A tünetek megjelenésétől számított 60 percen belül meg kell kapnia a betegnek a megfelelő orvosi ellátást, hogy a károsodás mértéke csökkenthető legyen.

Két fő típusa van: a iszkémiás és a vérzéses stroke. Az iszkémiás típus jóval gyakoribb. Ha az agyi artéria, mely az oxygén dús vért szállítja az agyban eltömődik, akkor iszkémiás stroke-ról következik be. Vérrögök zárhatják el az artériát és akadályozhatják a vér áramlását és eljutását a sejtekhez. Vérzéses stroke fordul elő abban az esetben, ha az egyik agyi artéria kilyukad vagy megreped, ezáltal a vér kiáramlik az agy szövetei közé. A kiáramlott vér okozta nyomás károsítja az agysejteket. Egy másik állapot, mely hasonlít a stroke-ra a tranziens iszkémiás attak, más néven TIA vagy mini stroke. TIA-ról akkor beszélünk, ha a vér áramlása az agyban csak rövid ideig van blokkolva, így az agysejtek károsodása nem tartós.

Mit tehet a stroke megelőzéséért?

  • Magas vérnyomás esetén keresse fel orvosát, hisz a magas vérnyomás a fő rizikófaktora a szívinfarktusnak és a stroke-nak!
  • Ne dohányozzon!
  • A cukorbetegség növeli a stroke bekövetkezésének esélyét. Beszéljen orvosával a kezelési lehetőségekről!
  • Túlsúly esetén kezdjen el diétázni és mozogjon rendszeresen!

Hogyan segíthet a gyógytorna stroke betegségben?

  • Egy stroke után nem épülnek új agysejtek, amelyek helyettesítenék a károsodottakat.
  • Amint lehetséges már a kórházban megkezdik a gyógytorna kezeléseket. A rehabilitációs osztályokon napi minimum 45 perc gyógytorna ajánlott a stroke betegeknek. Fontos, hogy lehető leghamarabb elkezdjen mozogni a beteg. Gyógytornász segítségével átmozgatják a végtagok ízületeit, kiülnek az ágy szélére, ülésből felállnak, lépéseket tesznek, stb.
  • A kórházat elhagyva sem szabad abbahagyni a gyógytornát. Nagyon fontos a rendszeres, mindennapos mozgás a továbbiakban is.

    Comments are closed.

    Kapcsolat








      Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot.


      Fizio-torna Gyógytorna Központ

      Fizio-torna - Gyógytorna központ