A porckorongsérv, avagy „gerincsérv”

  • 2013. január 24.

A gerincben a csigolyák között találhatóak a porckorongok (discus intervertebralis), melyek nem csak összekötik a csigolyákat egymással, de el is választják őket egymástól. A porckorong egyik legismertebb elváltozása a sérv, avagy ahogy sokan ismerik: gerincsérv. A porckorong 2 részből áll: a külső rostos porcgyűrű az annulus fibrosus, és a belső kocsonyás mag a nucleus pulposus. A porckorong nagy részét víz alkotja, az ismételt mozgások pedig fenntartják a porc optimális folyadék-háztartását.

A porckorongsérv

A gerincet érő egész napos testsúly-terhelés következtében a korongok magassága 10%-kal zsugorodhat össze, de az éjszakai pihenés hatására visszatöltődik a nap folyamán elveszített folyadék, így a porckorongok visszanyerik magasságukat. Ezért vagyunk reggelente néhány centiméterrel magasabbak, mint este. A porckorong meglehetősen erős és alakváltoztatásra képes, ennek köszönhetően ellenáll a váratlan megterhelésnek, de az erőteljes csavaró mozgások nagymértékben károsíthatják és a külső rostos réteg szakadását okozhatják, melynek következtében a nucleus pulposus kitüremkedhet.

Porckorong elváltozások – a „gerincsérv” kialakulása

Bizonyos életkor után beindulnak porckorong degeneráló folyamatok. 30 éves kor körül megkezdődik a porckorong vízvesztése, mely gyengíti a külső rostos gyűrűt, amely ezáltal lassan rigiddé (merevvé) válik, elvékonyodik és könnyebben szakad. A kocsonyás mag víztartalma is fokozatosan csökken, ezért rugalmatlanná válik. Végeredményként az egész porckorong rugalmatlanná válik, és veszít magasságból. A gerincet érő terhelő külső behatásokra az ép, de legfőképp a degenerálódó nucleus pulposus leggyakrabban hátrafelé, a gerinccsatorna irányába mozdul a meggyengült annulus fibrosus rostjain keresztül. Ha a porckorong a gerinccsatorna felé előboltosul, de még nem sérv, akkor azt protusio-nak hívjuk, amennyiben a nucleus átszakítja az annulus rostjait és kitüremkedik, azt nevezzük discus hernia-nak (porckorong sérvnek). Az elváltozás érintheti a gerincvelőt és a gerincvelőből kilépő ideggyököket. A discus protrusio irritálhatja, a discus hernia pedig komprimálhatja (nyomhatja) az érintett képleteket.

A porckorong betegsége

A protrusio képes súlyosbodni, de visszafejlődni is – a kizáródott porcszövet leszakadhat és eltűnhet a gerinccsatornában panaszokat nem okozva. Általában hirtelen mozdulatra vagy emelést követően jelentkezik a fájdalom az érintett gerincszakaszon. A fájdalom hatására izomspazmus (görcsös csomó) alakul ki és a fájdalom az érintett ideggyöknek megfelelően kisugározhat. A porckorongsérv az ágyéki és a nyaki szakaszon fordul elő leggyakrabban, a háti szakaszon ritka. Akut szakaszban a legfontosabb a tehermentesítés. Feküdjünk a számunkra legkevésbé fájdalmas pozícióba. Az akut tünetek csökkenésével megkezdhető az óvatos gyógytorna. A fájdalom elmúltával is folytassuk a gyógytornát, hiszen minimalizálnunk kell a gerincoszlopra nehezedő nyomást és javítanunk kell a testtartást. Kerüljük a nehéz súlyok emelését és a gerincet veszélyeztető sportokat. Ami a legfontosabb, hogy megelőzzünk a porckorongsérv kialakulását! Ügyeljünk a helyes testtartásra, ne terheljük túl a gerincünket és mozogjunk rendszeresen!

    Comments are closed.

    Kapcsolat








      Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot.


      Fizio-torna Gyógytorna Központ

      Fizio-torna - Gyógytorna központ