A gyógytornáról

A fizioterápia a természeti energiákat felhasználó gyógymódokat  foglalja magában. A fizioterápia legjelentősebb része a gyógytorna. A  gyógytorna célja a mozgásszervi megbetegedések megelőzése illetve  gyógyítása mozgással, mint terápiás eszközzel. Alkalmas a mozgásszervi  betegségek, elváltozások és sérülések kezelésére.
A gyógytorna kezelés személyre szabható, ezáltal a megfelelő  izmokat/izomcsoportokat erősíti illetve nyújtja, az ízületek  mozgásterjedelmét növeli, ezek eredményképpen a panaszokat csökkenti  vagy megszünteti.

A gyógytorna egyéni kezelés keretein belül a leghatékonyabb, de kisebb csoportokban is végezhető.

Az 1. alkalommal alapos mozgásszervi vizsgálat történik, mely után  megkezdjük a személyre szabott gyógytornát a megfelelő  technikával/technikákkal.

A gyógytornát nagyon sokan a "gyógy" kifejezés miatt betegséggel  társítják, de ez tévedés, hisz a gyógytorna megelőzésre is szolgál.

Tulajdonképpen ez egy komplex terápia a prevenciótól a gyógykezelésen át  a rehabilitációig.

McKenzie terápia

Az új-zélandi Robin McKenzie által kifejlesztett módszer a csigolyák és a végtagi ízületi panaszok diagnosztizálására, gyógyítására alkalmazható.

 

bővebben...

Kineziotaping

A kinesiotape egy csúcsminőségű pamut anyag akril ragasztóréteggel. 24 órás információs terápia, hiszen a speciális tapaszt különböző ragasztási technikákkal lehet felhelyezni a bőrre, amely ezután 5-7 napig is a bőrön marad.

bővebben...

Lymphdrainage

Az ödéma a szövetek közt felszaporodott folyadék. Nyiroködéma akkor keletkezik a szervezetben, ha a nyirokrendszer elégtelenné válik és nem képes elszállítani, vagy a keringésbe visszajuttatni a szövet közti nyirokfolyadékot.

bővebben...

Dorn terápia

A Dorn terápia egy speciális manuális korrekciós technika, mely az izületek területén kézzel végzett korrekciók sorozatából áll.

 

 

 

bővebben...

Szegmentális stabilizációs program

A gyógytornász megvizsgálja a páciens testtartását és a lumbális stabilizáló izmok erejét. Ha ezek az izmok gyengék, akkor a gerinc hajlamos a károsodásra, mivel a gerinc viseli a legnagyobb terhet emelés, lehajlás, elfordulás és a mindennapos tevékenységek során.

bővebben...

Schroth módszer

Katharina Schroth által kifejlesztett háromdimenziós scoliosis (gerincferdülés) terápia.

Gerincferdülésen a gerincoszlop oldalirányú görbületét értjük. 

 

 

bővebben...

Kismama torna

A kismama torna célja a kismama kondíciójának szinten tartása, a terhesség miatt megváltozott belső és külső testséma elfogadtatása.

 

 

 

 

 

bővebben...

Manuálterápia

Mozgásszervi betegségek (műtét, illetve gyógyszer nélküli) gyógyítására.
A gerinc kézzel végzett vizsgálata, az izmok állapotának feltérképezése után izomtechnikák segítségével a gerinc eredeti statikájának és mozgásdinamikájának helyreállítása.

bővebben...

Állkapocs ízület terápiája

A temporomandibularis ízület működésének zavarai, ezek kezelési lehetőségei egyre inkább előtérbe kerül a fizioterápiában, az orvoslás területén. 

 

bővebben...