Sclerosis multiplex

Posted on

 A sclerosis multiplex kb. 10-12 ezer embert érint Magyarországon. Enyhébb és súlyosabb formáit ismerjük. Ez az összefoglaló ismerteti, miként segíthet a gyógytorna a sclerosis multiplex betegeken.

 

Mi a sclerosis multiplex (SM)?

Az SM egy autoimmun neurológiai betegség, mely a központi idegrendszer idegrostjait érinti. A rosszul működő immunrendszer károsítja, megbontja az idegrostokat védő myelin hüvelyt. A szervezet megpróbálja a myelin hüvelyen keletkezett lyukakat helyrállítani a rendelkezésre álló támasztószövettel, ennek következtében alakulnak ki a betegség nevét adó kemény, „scleroticus” gócok. Ezek a gócok a központi idegrendszerben több ponton is létrejöhetnek, ebből ered a „multiplex” elnevezés. Tünetei közé tartozik a fáradtság, a depresszió, a kognitív problémák, a látás- és mozgásképesség csökkenése.

Oka jelenleg ismeretlen, de genetikai és környezeti tényezők is szerepet játszanak kialakulásában. A betegséget súlyosbítja a stressz.

Leggyakrabban 20-40 éves kor között jelenik meg. Kétszer gyakoribb nők körében, mint a férfiakéban.

Hogyan segíthet a gyógytorna?

A gyógytorna javítja a SM által leromlott egészségi állapotot és életminőséget.

A gyógytornász gyakorlati tanácsokat tud adni a már meglévő és az esetleg felmerülő mozgásproblémákkal kapcsolatban.

A testmozgás bizonyítottan javítja az életminőséget és fokozza az aktivitást.

A legújabb vizsgálatok azt mutatják, hogy a gyógytorna a speciális neuro-rehabilitációs program részeként kulcsfontosságú szerepet játszik az SM tüneteinek kezelésében.

A gyógytorna legfontosabb részei: teljes testet átmozgató torna, légzőtorna, egyensúly-, koordinációs- és járógyakorlatok.

 

Mi történik a gyógytornásszal való találkozáskor?

A gyógytornász az első találkozáskor megvizsgálja a pácienst, tanácsokat látja el és összeállít számára egy speciális mozgásprogramot a páciens állapotának megfelelően.

 A kiegyensúlyozott étrend és a fizikai aktivitás megőrzése nagyon jó hatással van az egészségi állapotra.

Ügyeljen a helyes testtartásra és a megfelelő légzésre.

A rendszeres testmozgás segít az aktivitás fenntartásában, ezért keressen egy olyan mozgásformát, amelyet élvez.

Comments

Küldjön üzenetet!

E-mail:
Tárgy:
Üzenet: