Osteoporosis / Csontritkulás

Posted on

b2ap3_thumbnail_osteop.jpgKorunk "néma járványa".

Csontritkulásnak nevezzük azt a jelenséget, amely a csontok tömegének és mésztartalmának csökkenésével jár, tehát a csontok minőségi és mennyiségi összetétele változik. Ennek következtében fokozódik a csontok törékenysége és nő a kóros és spontán törések kockázata.


  A csontszövet megfelelő szerkezetét a csontépítő és a csontbontó folyamatoknak köszőnhetően éri el. A csonttömeg 25-30 éves korig gyarapszik, majd fokozatosan fogyni kezd. Ez a folyamat élettanilag normális. Amennyiben a csontépítő és csontbontó folyamatok egyensúlya megbomlik, nagyobb mértékű csonttömgvesztés megy végbe, ennek eredményeképp csontritkulás alakulhat ki.

 

 
A nők gyakrabban érintettek, mint a férfiak. Magyarország lakosságának 7-10%-át sújtja ez a betegség.

Az osteoporosis hosszú ideig tünetmentes lehet (ezért nevezik "néma járványnak"). Sajnos gyakran csak előrehaladott állapotban ismerik fel, általában csonttörések kapcsán.

 

Az osteoporosisra jellemző csonttörések:

Köhögés, tüsszentés, kis súly emelése vagy hirtelen rossz mozdulat következtében a csigolyatestek összeroppanása alakul ki. Hát vagy derékfájdalommal jár, de lehet tünetmentes is. A csigolyatestek beroppanása miatt a gerincoszlop megrövidül, a testmagasság csökken, a gerincoszlop háti görbülete fokozódik.

A combcsont combnyak körüli törései fordulnak elő a leggyakrabban. Általában esés következtében jön létre és a legtöbb esetben műtéti ellátása szükséges. Combnyaktöréskor a végtag megrövidül, a láb kifelé fordul és a beteg járásképtelenné válik.

Esés közben a beteg kezét teszi le először, próbál támaszkodni, de a gyenge csont nem bírja el a testsúlyterhelést és eltörik. Ilyenkor a csukló megduzzad, fájdalmas és beszűkültek a mozgásai. Ritkább eset, hogy a felkarcsont nyaki része törik el.


Az osteoporosis diagnosztikája:

Röntgen vizsgálat: Csökkent csonttömeg esetén a csontok áttetszőbbé válnak. A röntgen jelek csak előrehaladott állapotban láthatóak.

Osteodensiometria / Csontsűrűség-mérés: A csonton áthaladó sugarakat a csontok az ásványi anyag tartalmukkal arányosan nyelik el. A vizsgálat megmutatja, hogy az elnyelődés mértéke mennyire tér el a normálistól.


Az csontritkulásra hajlamosító tényezők:

  • nőknél nagyobb arányban fordul elő, mint férfiaknál
  • előrehaladott életkorosteop testtartas
  • mozgásszegény életmód
  • klimax utáni megváltozott hormonszint
  • dohányzás
  • túlzott alkohol és kávé fogyasztás
  • alacsony testsúly, vékony testalkat
  • alacsony kálcium bevitel
  • öröklés
  • egyes gyógyszerek szedése (pl: szteroid)


A csontritkulás kezelése:

Szakorvos által előírt gyógyszeres kezelés (pl: hormonpótló készítmények, D-vitamin, Kálcium, Biofoszfonátok, Fluorid)

Testmozgás, gyógytorna. Has és hátizomerősítés, koordináció javító gyakorlatok.

A csontritkulás megelőzése:

A megelőzést már kisgyermekkorban meg kell kezdeni. Ennek egyik alappillére, hogy még fiatalkorban érjük el a lehető legnagyobb csonttömeget. Ezt rendszeres testmozgással tehetjük. A másik fontos tényező a megfelelő kálcium és D-vitamin bevitel.

A már fennálló csontritkulásnál is fontos szerepe van a mozgásnak, gyógytornának, hiszen lassítja a folyamatot és a mozgással segíthetjük a megmaradt csonttömeg minél további megőrzését.

Az osteoporosisban szenvedőknek speciális gyógytornára van szüksége (helyes testtartás kialakítása és fenntartása, az izmok erősítése és a koordináció javítása)

Ajánlható mozgásforma az úszás, kerékpározás, nordic walking.

Comments

Küldjön üzenetet!

E-mail:
Tárgy:
Üzenet: