A porckorongsérv

Posted on

A csigolyák közt találhatóak a porckorongok (discus intervertebralis), melyek nem csak összekötik a csigolyákat egymással, de el is választják őket egymástól.

A porckorong 2 részből áll: A külső rostos porcgyűrű az annulus fibrosus, és a belső kocsonyás mag a nucleus pulposus.

 

A porckorong nagy részét víz alkotja. Az ismételt mozgások fenntartják a porc optimális folyadékháztartását. Az egész napos testsúlyterhelés következtében a discus magasságának 10%-val zsugorodhat össze, de az éjszakai pihenés hatására visszatöltődik a discusba a nap folyamán elveszített folyadék, így a porckorongok visszanyerik magasságukat. Ezért vagyunk reggelente néhány centiméterrel magasabbak, mint este.

A discus meglehetősen erős és alakváltoztatásra képes, ennek köszönhetően ellenáll a váratlan megterhelésnek, de az erőteljes csavaró mozgások nagymértékben károsíthatják és a külső rostos réteg szakadását okozhatják, melynek következtében a nucleus pulposus kitüremkedhet.

 

Porckorong elváltozások

Bizonyos életkor után beindulnak porckorong degeneráló folyamatok. 30 éves kor körül megkezdődik a porckorong vízvesztése, mely gyengíti a külső rostos gyűrűt, amely ezáltal lassan rigiddé (merevvé) válik, elvékonyodik és könnyebben szakad. A kocsonyás mag víztartalma is fokozatosan csökken, ezért rugalmatlanná válik. Végeredményként az egész porckorong rugalmatlanná válik, és veszít magasságból.

A gerincet érő terhelő külső behatásokra az ép, de legfőképp a degenerálódó nucleus pulposus leggyakrabban hátrafelé, a gerinccsatorna irányába mozdul a meggyengült annulus fibrosus rostjain keresztül. Ha a porckorong a gerinccsatorna felé előboltosul, de még nem sérv, akkor azt protusio-nak hívjuk, amennyiben a nucleus átszakítja az annulus rostjait és kitüremkedik, azt nevezzük discus hernia-nak. Az elváltozás érintheti a gerincvelőt és a gerincvelőből kilépő ideggyököket. A discus protrusio irritálhatja, a discus hernia pedig komprimálhatja (nyomhatja) az érintett képleteket. 

A protrusio képes súlyosbodni, de visszafejlődni is.

A kizáródott porcszövet leszakadhat és eltűnhet a gerinccsatornában panaszokat nem okozva.

Általában hirtelen mozdulat vagy emelést követően jelentkezik a fájdalom az érintett gerincszakaszon. A fájdalom hatására izomspazmus alakul ki és a fájdalom az érintett ideggyöknek megfelelően kisugározhat.

A porckorongsérv az ágyéki és a nyaki szakaszon fordul elő leggyakrabban, a háti szakaszon ritka.

 

Akut szakaszban a legfontosabb a tehermentesítés. Feküdjünk a számunkra legkevésbé fájdalmas pozícióba. Az akut tünetek csökkenésével megkezdhető az óvatos gyógytorna.

A fájdalom elmúltával is folytassuk a gyógytornát, hiszen minimalizálnunk kell a gerincoszlopra nehezedő nyomást és javítanunk kell a testtartást. Kerüljük a nehéz súlyok emelését és a gerincet veszélyeztető sportokat.

 

Ami a legfontosabb, hogy megelőzzünk a porckorongsérv kialakulását! Ügyeljünk a helyes testtartásra, ne terheljük túl a gerincünket és mozogjunk rendszeresen!!!

Comments

Küldjön üzenetet!

E-mail:
Tárgy:
Üzenet: