A gerincről

Posted on

b2ap3_thumbnail_gerinc.jpg

  Törzsünk vázát a gerinc adja. A gerincoszlopot 33-35 csigolya alkotja. 7 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki, 5 keresztcsonti és 4-6 farokcsigolya. A keresztcsonti és a farokcsigolyák összecsontosodtak.
A csigolyákat egymással izületek és szalagok kötik össze, a porckorongok által pedig porcosan kapcsolódnak egymáshoz. A felső nyaki csigolyához a koponya, a keresztcsonti csigolyákhoz pedig a medencecsontok kapcsolódnak.

 

 

A gerinc magába foglalja és védi a gerincvelőt, mely a koponyától a medencéig ér. A gerincvelőből kilépő idegszálakból formálódnak az ideggyökök, melyek a csigolyák között kétoldalt lépnek ki és haladnak tovább a végtagok felé.b2ap3_thumbnail_gerinc3.jpg

 

  Gerincünknek jellegzetes görbületei vannak, melyeket a testsúly és az izmok húzó hatása alakít ki. A nyaki és ágyéki szakasz lordotikus, a háti szakasz pedig kyphotikus.  Ezek teszik lehetővé a rugózó mozgást, a teherbírást és a stabilitást. A görbület sagittalis síkú eltérése , azaz a görbület fokozódása vagy elsimulása panaszok okozója lehet. A gerinc frontális síkú elhajlása (scoliosis) is gerincpanaszokat okoz.

  Testtartásunkért izmok is felelnek. Az ellentétesen működő izmok harmonikus egyensúlya felelős a helyes testtartásért. Izomdiszbalansz következtében egyes izmok elgyengülnek, mások megrövidülnek, ennek következményeként rossz tartás alakul ki, melyet előbb vagy utóbb a gerinc csontos elváltozásai is követnek.

  Ezért nem csak abban az esetben kell gyógytornászhoz fordulnunk, ha már kialakultak a panaszaink, hanem érdemes megelőző jelleggel gyógytornázni járnunk.

Comments

  • Nagy Máté
    Nagy Máté kedd, 20 november 2012

    Nagyon szemléletes a mellékelt ábra!

  • Please login first in order for you to submit comments

Küldjön üzenetet!

E-mail:
Tárgy:
Üzenet: